Schoutenweg: Masterclass Middelmaat

De redactie van BvhO.eu presenteert met trots zijn nieuwste aanwinst: Schoutenweg. Schoutenweg is al langer bekend als reageerder. Nu komt de man met onvoorziene invalshoeken met zijn schrijfsel direct op de voorpagina. Tevens worden toekomstige bijdragen verwacht.

De struisvogelvader  voedt op

Het probleem met ambities is dat ze in de weg van maatschappelijk succes staan. Dat is de kern van het in Amerika even populaire als controversiële boek ‘Slaaplied van de struisvogelvader’. In het boek brengt de Amerikaanse hoog leraar Cantdoe op prikkelende wijze verslag uit van de manier waarop hij zijn drie zoons probeerde te behoeden voor ambities.

Kinderen, zo stelt Cantdoe, krijgen voortdurend te horen dat ze alles kunnen bereiken zolang ze er hun zinnen maar op zetten. Dat is, zo toont hij met grafieken aan, totale onzin. Cantdoe, van huis uit statisticus, laat zien dat vrijwel iedereen behoort tot de middelmaat. Wie zijn kinderen wil voorbereiden op het leven, dient vroeg op dat gegeven in te spelen. Aangezien middelmatigen altijd in de meerderheid zijn, zullen degenen die erbovenuit steken altijd met afgunst worden bejegend.

Cantdoe spreekt in dit verband van de vloek die talent heet. Als een van zijn zoons plots goed piano begint te spelen, neemt hij hem mee naar een concours voor kinderen die vijf jaar jonger zijn en oneindig veel beter spelen. Na afloop begrijpt de jongen dat hij nooit tot de top zal behoren. Als troost koopt zijn vader een spelcomputer. Daarop kan de jongen goed worden in iets, zonder dat het consequenties heeft.

De struisvogelstrategie is steeds: pas je aan en zorg dat je onzichtbaar bent in de groep. Als die positie in gevaar komt, bijvoorbeeld omdat je iets goed kan, steek dan je kop onder de grond. Wacht tot de concurrentie zichzelf heeft uitgeput en kruip pas dan tevoorschijn. Het is een strategie die Cantdoe afkeek van mensen die carrière maakten binnen grote organisaties.

Lef en initiatief zijn, zo ontdekte Cantdoe, samen met piëteit de hoofdingrediënten van elk arbeidsconflict. Daarom komt Cantdoe ook in opstand als zijn zoon een kneus wil uitnodigen op zijn verjaardagspartijtje. Wie in een groep wil overleven, dient zich op de vlakte te houden. Geen wonder dat Cantdoe dolgelukkig is als hij tijdens een oudergesprek de leraar op zijn papiertje ziet spieken om te kijken hoe zijn zoon ook alweer heet.

Recent was Cantdoe in Nederland om zijn boek de struisvogelvader te promoten. Hij pakte ook een wedstrijd van de eerstedivisionist Go Ahead Eagles – een naam die de hoog leraar erg merkwaardig in de oren klonk – mee. Hij was uiterst blij om te zien dat de spelers van deze club zijn boek goed begrijpen en volledig implementeren.  Lef en initiatief heeft hij 90 minuten lang niet gezien en een glimpje talent was nergens te bespeuren. Cantdoe genoot met volle teugen van deze Masterclass Middelmaat.

Aan het einde van de wedstrijd schrok Cantdoe nog even, omdat een speler zomaar werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd en zo lijnrecht tegen zijn filosofie inging. Deze jongen had het duidelijk nog niet onder de knie. Toen Cantdoe werd uitgelegd dat het Deventer humor is om in een wedstrijd als deze toch een Man of the match uit te roepen was hij nog steeds niet helemaal gerustgesteld. Cantdoe vond het ook niet grappig trouwens.

Afgezien van dat ene incident heeft de hoog leraar een topavond gehad in Deventer. Hij verklaarde tegenover TV Oost dat talent en inzet ziektes zijn die moeten worden behandeld met televisiekijken. ‘’Bij deze club hebben ze het goed opgepakt. Toch zag ik heel af en toe een glimpje hoop en inzet. In het begin van de wedstrijd maakte in mij even zorgen. Gelukkig pakten ze mijn filosofie in de loop van de wedstrijd weer goed op’’. Suk – een naam die de Amerikaanse hoog leraar nog merkwaardiger in de oren klonk dan de clubnaam – wil hij nog even een op een begeleiden. Hij zag iets wat verdacht veel op ambitie en inzet leek en dat moet er uiteraard heel snel uit. ‘’Zo’n jongen valt in dit team anders totaal uit de toon en dat is funest voor zijn ontwikkeling’’

Advertenties

9 gedachten over “Schoutenweg: Masterclass Middelmaat

 1. Haha, een ouderwetse topper van Schoutenweg. Dit kan je inderdaad een rare invalshoek noemen. Ik snap nu eindelijk waarom de spelers zo spelen als ze spelen. Struisvogels zijn wel erg snel. Zie daarin een link met Antonia.

 2. GheGhe, zeker lachen! Effe op A1 formaat afdrukken en in de kleedkamer hangen.

 3. Iemand die wat minder middelmatig is speelt morgen weer, Kromkamp doet weer mee. Ik vind Kromkamp nog steeds bovengemiddeld. Houtkoop is niet helemaal fit wat tot gevolg heeft dat Peters in de basis staat. Ik verwacht altijd veel van Eagles in de beker dus kijk reikhalzend naar morgen uit !

 4. wat mij zorgen baart is de vorm van teveel basisspelers. Kwalitatief hebben we prima spelers! karami speelde een jaar geleden echt top, de beste aankoop die we sinds tijden gehad hebben en stond in belangstelling van diverse clubs! hetzelfde geldt voor anton! de kwaliteit is er, echter komt het er niet uit…. mentaal erg zwak en een man als overmars kan hem sterker maken, die missen we dus. suk blijft zich ontwikkelen en dat bewijst die geregeld! kolder is erg afhankelijk van de vorm van buitenspelers. Kolder presteert al weken slecht maar kan het zeer zeker, als die maar scherp is. een trainer heeft hier zeker een belangrijke rol in naar mijn mening. Enige matige voetballer vind ik onze andere back, altijd tikkie terug en haalt veel snelheid uit ons spel!

  kortom, spelers moeten in vorm raken en vertrouwen terug krijgen! Dan hebben we zeker een elftal dat top 5 waardig is! De trainer heeft een belangrijke rol hierin.

  Als we weer ergens om spelen zal het fanatisme bij de aanhang ook beter worden. Dit is bij elke club zo trouwens, maar dat ter zijde. Ook nieuwe impulsen door een nieuw/verbouwd stadion zijn enorm belangrijk! We moeten vooruit en staan al veel te lang stil helaas…dit is achteruitgang. desondanks wel bijna elke week 5000 man op de tribunes en veel clubs die hier strontjalours op zijn! GAE is onze trots en zal het altijd blijven!

  Nu op naar de graafschap, komoptan Eagles!!

 5. kostelijk leesvoer.. welkom Schoutenweg..

  we gaan weer de goeie kant op met de site, is althans mijn bescheiden mening..

  Morgen gaan we voor een mooie overwinning.. ik kijk er naar uit.

 6. Prachtige column.
  Schoutenweg is ook duidelijk van de Cantdoe-filosofie, want deze column getuigt van een schrijftalent die het niveau van dit soort sites al tijden ontstegen is.
  Wil niet te veel slijmen, maar vind het oprecht een hele goede column.

 7. Ik vind die Schoutenweg maar een raar typetje. Het schrijftalent druipt er vanaf en uit alles blijkt dat hij dit talent maar al te graag tentoonspreidt op het wereldwijde web. Dit druist zo tegen de Cantdoe-filosofie in die ik als échte Go Ahead Eagles supporter nastreef door vooral niet boven de menigte te willen uitstijgen en er alles aan doe om maar niet op te vallen.

  Gegroet..

 8. Pingback: Go Ahead op zoek naar succes tegen de Graafschap | Bozen van het Oosten

 9. Hey Schoutenweg, ik vind het allemaal leuk en aardig die Masterclass Middelmaat van je. Toch vraag ik mij af waarop jij baseert dat onze jongens middelmatig zijn ? Heb jij de interviews van Heusje wel eens gehoord ? De man is een groot tenor dat hoor je gelijk. Misidjan ooit GTST zien kijken ? Deze zeer gewaardeerde TV-recensent moet de ene na de andere opdracht van verscheidene media afslaan omdat hij zijn hobby voetballen wil blijven beoefenen. Heb jij Suk ooit uiterst professioneel en overtuigend meerdere bekende Nederlanders zien beveiligen ? Kevin Spanjaard ooit dubbelblind simultaan als tolk horen fungeren ? Nee dus, als ik je woorden mag geloven.

  Onze jongens zijn buiten het veld helemaal niet zo middelmatig. Vergis je daar niet in.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s